1

Valolla tunnelmaa kesähäihin

(Mennään naimisiin 1/2014)

Loppukesän Suomen suviyö on hämyisä ja pumpulinpehmeä. Oikeanlaisella valosomistuksella saa luotua tummuvaan iltaan tunnelmaa, joka on kuin sadusta.

TEKSTI KATARINA BOIJER • KUVAT PATRIK RASKI

Kesäillan lempeys

Ulkona pidettävissä juhlissa on otettava huomioon monia asioita, joita ei sisätiloissa tapahtuvissa tilaisuuksissa tarvitse miettiä. Oikukas Suomen sää on aina kysymysmerkki, ja
se on otettava huomioon kaikessa suunnittelussa. Kun kaikki menee nappiin, säiden herra
suosii tarjoten morsiusparille ja vieraille unohtumattoman elämyksen.

Oikea valaistus tuo kauniisti esiin kattauksen ja koristelut, ja valo itsessään on jo somiste.
Ulkovalaistus on avainasemassa tunnelman luomisessa ja morsiusparin persoonasta
riippuen valaistuksella voi leikkiä mielin määrin. Tyyli voi olla hempeän romanttinen, yksinkertaisen tyylikäs tai vaikkapa sirkusmaisen villi säihkyvine värimaailmoineen. Vain
mielikuvitus on rajana hääjuhlien valaistusta suunniteltaessa.

2

Oikean tulen taika

Mikään ei voita elävää tulta tunnelman luomisessa. Hämyinen kynttilänvalo toimii Suomen
suvessa yhtä hyvin kuin värien ja muotojen ilotulituskin. Kynttilät ovat edullisia, ja niillä
voi loihtia valojen ja varjojen leikkejä mystisyyden maustetta luomaan. Jos luottaa pelkkään
kynttilänvaloon, kynttilöitä pitää olla tarpeeksi paljon. Vieraiden täytyy nähdä kunnolla
pöytien antimet, samoin mitä he suuhunsa laittavat. Korkokengillä kopsuttelu säkkipimeässä ei myöskään ole mukavaa.

3

Luontoa kannattaa käyttää hyväkseen ja koristella puiden oksat lasipurkkeihin laitetuilla kynttilöillä. Purnukat voi myös maalata erivärisillä lasimaaleilla. Purkit voi laittaa roikkumaan oksille vaikkapa värikkäillä nauhoilla, mutta tarkkana tulen kanssa täytyy olla, etteivät nauhat syty palamaan tai oksat kärähdä!

Oikean tulen ystäväksi tunnustautuu myös hääsuunnittelija Petra Kiiskinen espoolaisesta
Bliss Wedding & Party Planning -yrityksestä. ”Kynttilät palavat kotona aina työpäivän
jälkeen. Oikea tuli on aina oikea tuli, Petra toteaa.”

”Kesähäissä kynttilät toimivat aina, ja ryhminä ne näyttävät parhaimmilta. Niitä voi myös laittaa mihin tahansa tulenkestäviin astioihin: maljakoihin, pulloihin ja matalille alustoille eli mikä tahansa kippo ja kuppi käy! Ja mitä enemmän kynttilä valuu, sen kauniimpi se on. Tulipalovaaraa minimoimeen voi laittaa astian pohjalle kiviä tai hiekkaa, jotka ne ovat itsessäänkin kauniita elementtejä”, Petra vinkkaa. 4

”Esimerkiksi historiallisissa kohteissa kynttilöitä ei useinkaan saa polttaa ollenkaan, ja näissä tapauksissa apuun tulevat patterikynttilät, joita saa myös heiluvalla ”liekillä”, joten ne ovat aivan aidon näköisiä – varsinkin kun niissä on steariinipinnoite.” Myös puiden väliin voi viritellä korumaisen kauniita kynttiläkoristuksia narusta roikkumaan. Puisille tikapuille asetellut kukka- ja kynttiläasetelmat tuovat juhlaan maalaisromanttista vivahdetta.

5
Kynttilöitä voi myös sirotella itämaistyyppisiin lyhtyihin, jossa on reikiä, jolloin valo suodattuu kauniisti. Myrskylyhdytkin sopivat oivallisesti loppukesän tunnelmiin. Pöytäkoristeina kauniisti asetellut kelluvat kynttilät ovat katseenkestäviä koristuksia. Mukava idea on myös kaivertaa omenaan tuikkukynttilä.

Jos hääpaikalle johtaa polku, senkin voi valaista maljakoihin laitetuilla kynttilöillä, lyhdyillä tai myrskylyhdyillä. Morsiusparia vieraat voivat juhlistaa polun molemmin puolin vaikkapa tähtisadetikuilla. Sammutusastia on hyvä olla lähettyvillä poltetuille tikuille.

Jos metsäpalovaaraa ei ole, voi nuotionkin ronskisti pistää palamaan. Kesäiltaiseen luontoon sopivat myös komeasti palavat jätkänkynttilät. Kelohonkia ei Lappiin tarvitse mennä hakkaamaan, vaan mahtavan tulen antavia oikeita jätkänkynttilöitä saa useista polttopuupaikoista.


Lisäpotkua pistorasiasta

Sähkövaloa ei kannata metsänkään keskellä hyljeksiä. Hempeän valon tuovat LED-valoköynnökset ovat sykähdyttävän viehkeitä luonnon keskellä. Pattereillakin toimivia ledejä saa. Erinäköisiä ja -värisiä kesäillan pi ristimiä on tänä päivinä kymmenittäin simpukoista
kukkiin, tähdistä palloihin. Jopa kekseliäitä korkokengän muotoisia valoja on saatavilla. Jouluvalotkin voivat toimia puiden oksilla!

Valonauhoja voi viritellä vaikka mihin. Erityisen tenhoavia ne ovat valkoisiksi maalatuissa oksa-asetelmissa. Köynnösten lisäksi myös erilaisia valoverkkoja voi ripustella.

Paperilyhdyt ovat halpoja ja näyttäviä koristuksia, ja niitäkin on erikokoisia ja -vä risiä. Oikein näppäräsorminen voi väsäillä lyhtyjä myös itse. Niitä voi leikellä ja liimailla lahjapaperista, hopeapaperista – tai vaikkapa tapetista. Sisälle ujutetaan LEDvalo.

Sähäkkää teatraalisuutta saa ripustamalla puiden oksiin erilaisia mekkoja!

Hupsuun ja näyttävään ideaan Petra Kiiskinen suosittaa käytettäväksi jouluvaloja mekkojen sisällä, mutta varmuuden vuoksi kannattaa vielä viritellä valoja rautalangalla niin etteivät ne kosketa mekkoa.

Myös pöytiä voi valaista samanlaisilla jouluvaloilla. Pöydän alle sijoitettu valonlähde hohtaa upeasti valkoisen pöytäliinan läpi.

”Suomessa on tiukka kontrolli niin kaikenlaisiin roihuihin kuin sähkölaitteisiinkin, joten tuotteissa olevat varoitukset kannattaa ottaa vakavasti. Ulkona käytettävien sähköpistokkeiden on myös oltava ulkokäyttöön sopivia. On parempi olla ylivarovainen tulen ja sähkövalojen kanssa”, Petra muistuttaa.

Ulkohäihin on hyvä palkata joku ”valovastaavaksi”, joka pitää huolen sytytettävistä ja sammutettavista kynttilöistä sekä vartioi, ettei tuli pääse omille teilleen. Jos sähkökäyttöisiä valoja on runsaasti, kannattaa turvautua asiantuntijan apuun, sillä tunnelma latistuu takuuvarmasti, jos kesken hääaterian palokunta saapuu paikalle pillit soiden.

Muodikasta välkettä

Petra Kiiskinen on hääsuunnittelijan työssään häätrendien harjalla, ja ulkohäissä on tänä päivänä monenmoista suosikkia.

”Valorintamalla yhdeksi muodikkaimmaksi ovat nousseet rakennusmiestenkin käyttämät roikkalamput. Ne ovat tehokkaita, ja rykelminä niistä saa loisteliaan valonlähteen.

Muita trendejä ovat valokirjaimet sekä valospotit. Eri kirjaimia voi ostaa myös käytettyinä, ja kirjaimista voi koota mukavia lemmensanoja. Spoteilla voi valaista myös kauniita puita. Kristallikruunujakin näkyy häissä entistä enemmän, ja luonnossakin ne näyttävät todella upeilta mäntyjen keskellä!”, Petra hehkuttaa.

”Paras valaistus syntyy, kun on erikokoisia ja -näköisiä kynttilöitä kauniissa astioissa ja muuta valaistusta kynttilöiden tueksi. Se tuo kerroksellisuutta ja elävyyttä elokuiseen iltaan. Myös kesäiset kukka-asetelmat alkavat suorastaan sädehtiä oikeanlaisella valaistuksella”, toteaa Petra.
6

Kesäinen luonto tuo ihastuttavan taustakankaan iloisiin hääjuhliin. Jos oikein hyvin käy, kaiken kruunaa oranssina hehkuva auringonlasku, joka valokuvissa muistuttaa morsiusparia ainutlaatuisesta vihkijuhlasta Suomen suvessa.


Kuvauspaikka Haikon Kartano, www.haikonkartano.fi